|

|

|

|

|

Sofra Düzeni

Kurduğunuz şık bir sofra ile yemeklerinizin lezzetine lezzet katıp, davet sofralarınızı daha keyifli bir hale getirebilirsiniz. Bunun için birkaç önemli noktayı bilmeniz yeterli.

Evimizde vereceğimiz özel davetlerde gerek hazırlık aşamasında, gerek sofra düzeni ve yemek servisi konusunda bazı endişeler yaşarız; “”Oturma düzeni nasıl olmalı? Çatal, kaşık, bıçağın yeri neresi? Hangi yemeği önce servis etmeliyim?” Davetimiz hakkında uzun süre konuşulmasını ve misafirlerimizin memnun ayrılmasını isteriz. Aslında dikkat edeceğimiz birkaç ufak nokta ile şık ve doğru bir masa düzenine sahip olmak hiç de zor değil!

İşte size davet telaşınız arasında işinizi kolaylaştıracak ve şık sofralar kurmanıza yardımcı olacak öneriler:

Hazırlayacağınız sofra, bahçe sofrası, evlilik yıl dönümü, doğum günü sofrası, kalabalık misafir grubu ağırlayacağınız; nişan, nikah gibi bir ziyafet sofrası olabilir. Buna göre davet edeceğiniz kişileri belirlemeli ve en az davetten bir hafta önce onlara haber vermelisiniz.

Daha sonra ise davetinize katılacak olan misafirleriniz için isim ve menü kartları hazırlayabilirsiniz. Yemek hakkında önceden bilgi vermeniz misafirlerinizin hoşlarına gidecektir. Bunun için masada herkesin rahatlıkla görebileceği bir yer belirleyip hazırladığınız menü kartlarını koyabilirsiniz.

sofra_duzeni2Keyifli Sofralar için…

Her ne kadar davet sofralarında uzun ve gereksiz konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız etmek hoş bir davranış olmasa da sofrada süren uzun sessizliklere maruz kalmak da bir o kadar can sıkan bir durum. Bu nedenle davet öncesi misafirlerinizin masanın neresinde oturacağını mutlaka belirlemeniz gerekir. Bu kararı verirken birbirini tanıyan ya da birbirlerinin sohbetini sevecek insanları yanyana getirmeye özen göstermelisiniz. Bu konuda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise, eğer misafirlerinizin sayısı da uygunsa bir bay, bir bayan şeklinde bir yerleşim planlamanızdır. En önemli konukların da ev sahibinin ve sahibesinin yanında yer aldıklarını unutmamak lazım tabi. Sonraki sıralamayı ise önem ve yakınlık derecesine göre yapabilirsiniz.

Şık ve özenli davet sofraları…

Şık bir sofra için doğru “”Masa Örtüsü” seçimi önemli bir başlangıç olacaktır. Hazırlayacağınız sofraya göre değişmekle birlikte, kalabalık bir misafir grubu için hazırlayacağınız sofrada çok renkli örtülerden ziyade pastel veya beyaz renkli keten örtüler tercih edebilirsiniz. Özenle katlanmış ve masa örtüsüne uygun peçeteler kullanmayı da unutmamalısınız. Daha akılda kalıcı bir dizayn için sofranın ortasına taze çiçeklerden hazırlanmış bir aranjman ve sofranıza uygun süslemeler kullanabilirsiniz.

Sofranızda kullanacağınız servis tabakları da menünüz hakkında misafirlerinize ipucu verecektir. Sofrada tabak seçimi menünüzde yer alan yemeklere göre yapılmalıdır. Örneğin çorba ile başlangıç yapacaksanız servis tabaklarınızın üzerinde çorba kasesi olmalıdır. Menünüzde çorba yer almıyor ise yerine ordövr tabağı koyabilirsiniz.

Çatal tabağın sağına mı koyulur, soluna mı?

Sofra hazırlanırken en çok endişe edilen konulardan biri de çatal, kaşık, bıçak yerleşimidir. Aslında çok da basit bir yöntemi vardır. Kullanış amaçlarına göre dıştan içe doğru yerleştirilirler. Başlangıçta biraz karışık gelse de bu yerleşimi bir kez öğrendikten sonra rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

  • Yemek çatalı tabağın soluna;
  • Yemek bıçağı tabağın sağına;
  • Yemek kaşığı tabağın sağına, bıçağın dışına;
  • Balık çatalı tabağın soluna, çatalın dışına;
  • Balık bıçağı tabağın sağına, yemek bıçağı dışına;
  • Meze çatalı tabağın soluna, diğer çatalların dışına;
  • Meze kaşığı tabağın ön kısmına;
  • Çerez ve pasta çatalı tabağın ön kısmına, sapı sola doğru;
  • Çerez ve pasta bıçağı tabağın ön kısmına, keskin tarafı tabağa, sapı sağa doğru, çatalın yanına koyulmalıdır.

Sadece çatal, kaşık, bıçak yerleşimini bilmek yetmiyor tabi…

Davet sofrasında uyum çok önemlidir. Tek başına çatal, kaşık, bıçak değil diğer tüm servis gereçlerinin de uyumlu ve misafirlerinizin kolayca kullanabileceği şekilde düzenlenmiş olması gerekiyor. Peki şık bir sofra düzeninde başka nelere dikkat etmek lazım?

  • Su bardağı tabağın sol ön kısmına;
  • Meşrubat ya da içki bardağı su bardağının sağına;
  • Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına;
  • Yağ ve sirke sofranın ortasına yakın;
  • Hardal ve diğer soslar yağ ile sirkeye yakın;
  • Yağ tabağı servis tabağının sol ilerisine;
  • Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine;
  • Meyve tabağı ortaya;
  • Ekmek tabağı ortaya;
  • Çiçek tanzimleri masanın ortasına;
  • Peçeteler ise resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine koyulmalıdır.